Advies & interimmanagement

Gepubliceerd: ISO 55010 - Richtlijnen voor de afstemming van financiële en niet-financiële functies in assetmanagement

ISO 55010 - Richtlijnen voor de afstemming van financiële en niet-financiële functies in assetmanagementIn september 2019 is de nieuwe technische standaard ISO 55010 gepubliceerd. Deze standaard geeft uitleg waarom en hoe financiële en niet financiële functies binnen assetmanagement samenkomen.

De ISO 550010 behoort tot de ISO 55000 assetmanagement serie en bouwt voort op de eisen die worden gesteld in de ISO 55001. Er staan geen nieuwe eisen in maar het geeft handvatten en aandachtspunten gerelateerd aan financiële aspecten.

Deze richtlijn is voor u relevant als u een financiële, technische, operationele of informatiemanagement functie heeft gerelateerd aan assetmanagement op strategisch of tactisch niveau. Het geeft elkaars belangen en afhankelijkheden weer en helpt vanuit een integrale blik risico’s, prestaties en kosten in balans te brengen.

Concreet helpt de richtlijn bij onder andere:

  • samenwerking tussen financiële- en niet-financiële functies;
  • het opstellen van KPI’s vanuit financieel, technisch en operationeel perspectief;
  • lange termijn planning;
  • begrip over financiële- en assetmanagement terminologie;
  • het nemen van optimale beslissingen vanuit financieel en niet-financieel perspectief. 

De nadruk van het document ligt op leiderschap, data- en informatiemanagement, financiële planning en prestatie management.

De Engelse versie van ISO 55010 is zowel in een papieren versie als in pdf verkrijgbaar bij NEN

 

NEN normcommissie assetmanagement ISO 55000 ISO 55001ISO 55010:2019 is ontwikkeld door de ISO/TC 251 Commissie waar experts uit meer dan 35 landen in deelnemen. AssetPouwer is lid van de ISO/TC 251 Commissie en volgt en beïnvloed mede daardoor de ontwikkelingen op het gebied van assetmanagement.